KRONEN & BRUGGEN

Een kroon is een speciale overkapping van metaal of porselein (of beide), die over een beschadigde of sterk gevulde tand of kies wordt aangebracht. Een kroon maakt het mogelijk om ondanks veel verlies van weefselstructuur een beschadigde tand of kies alsnog te behouden, bijvoorbeeld bij vergevorderd tandbederf (cariës), na een wortelkanaalbehandeling of na een ernstige beschadiging. Een kroon herstelt de functie en de esthetiek van de tand of kies. De kroon bestaat uit één stuk en geeft meer stevigheid en bescherming aan de tand of kies onder de kroon. Uw tandarts zorgt ervoor dat de kroon wordt aangepast aan de vorm en kleur van uw eigen tand of kies. Daardoor blijft het een natuurlijk geheel en past het goed in uw mond.

 

WAAROM IS EEN KROON NODIG?

Een kroon kan nodig zijn wanneer een tand zo zwaar is beschadigd door bederf dat het onmogelijk is om deze te herstellen met normale vullingen, bijvoorbeeld wanneer de tanden misvormd, beschadigd of deels zijn afgebroken. Een tand kan om diverse redenen ontbreken, bijvoorbeeld door een ongeluk. In dit geval wordt eerst een implantaat ingebracht, die vervolgens wordt afgewerkt met een kroon. Een andere reden voor het aanbrengen van een kroon kan van cosmetishe aard zijn; Grote vullingen, met name oudere vullingen, kunnen verkleurd zijn waardoor het gebit als geheel geen egale kleur meer heeft. Hiernaast kunnen tanden en kiezen deels afgebrokkeld en misvormd zijn.

 

DE BEHANDELING

De duur van de behandeling hangt af van de beschadiging van de kies en of er eerst een voorbereidende behandeling van de kies moet plaatsvinden, bijvoorbeeld met een vulling of met een wortelkanaalbehandeling. Als een groot deel van de kies ontbreekt, wordt de kroon soms met een stift in het wortelkanaal vastgezet. De tandarts zal een groot deel van de tand of kies omslijpen. Dit gebeurt meestal met een verdoving, zodat u hier geen pijn van ondervindt. Daarna zal uw tandarts, met behulp van zacht materiaal, een exacte afdruk van de te behandelen tand of kies en de omliggende tanden maken. Soms wordt er gebruik gemaakt van een dun draadje om het tandvlees van de kies af te houden voor een nauwkeurigere afdruk. Een tandtechnicus gebruikt de afdruk om de kroon op de juiste hoogte en grote te maken.

 

TIJDELIJKE EN DEFINITIEVE KROON

Totdat de definitieve kroon klaar is wordt er een tijdelijke kroon over uw tand of kies geplaatst. U kunt met een tijdelijke kroon gewoon eten en kauwen, maar de tijdelijke kroon is niet zo sterk als de definitieve kroon. Als de definitieve kroon wordt geplaatst zal uw tandarts een paar kleine handelingen verrichten om er zeker van te zijn dat u goed kunt bijten. De kroon wordt eerst gepast en daarna vastgemaakt met een speciaal daarvoor bestemd cement.

 

LEVENSDUUR KROON 

De kroon blijft, afhankelijk van de gezondheid van de tand of kies die eronder zit, vele jaren zitten. Het is belangrijk om te weten dat een kroon de kies niet volledig ongevoelig maakt voor tandbederf. De kies moet dus goed worden schoongehouden. Uw tandarts zal u hierover adviseren. Het is mogelijk dat het cement waar de kroon mee is vastgemaakt loslaat, waardoor de kroon van zijn plaats komt. Neem als dit gebeurt direct contact op met uw tandarts. De tandarts kan uw kroon dan opnieuw vastmaken.

Bron: NMT en Dr. G.A. van der Weijden, tandarts parodontoloog/ implantoloog

MAAK EEN AFSPRAAK

Bent u op zoek naar een tandarts of mondhygiënist in Leiden, dan bent u van harte welkom bij Mondzorg Breestraat. U kunt contact met ons opnemen door te bellen naar telefoonnummer 071 5130 405 of door een mail te sturen. Wilt u zich direct via de website inschrijven dan kunt u zich aanmelden via het inschrijfformulier.

MEER

IMPLANTATEN

Een oplossing voor de lange termijn

KRONEN & BRUGGEN

Bij verlies van tanden en kiezen

TANDEN BLEKEN

Voor een glanzend mooi wit gebit

CONTACT 

Wilt u meer weten over onze praktijk, onze collega’s of over onze werkwijze? Heeft u vragen of opmerkingen?  Neem dan contact met ons op. Wij horen graag van u.

Mondzorg Breestraat 58a 

2311 CS Leiden 

E-mail: info@mondzorgbreestraat.nl

Telefoon: 071 5130 405

OPENINGSTIJDEN

maandag        08:30 – 17:00
dinsdag           08:00 – 17:30
woensdag      08:00 – 20:00
donderdag     08:00 – 17:00
vrijdag             08:00 – 16:00
zaterdag         Gesloten
zondag            Gesloten

SPOED

Het kan voorkomen dat u in het weekend of ’s nachts met spoed een tandartsbehandeling nodig heeft. Wanneer u buiten praktijkuren belt naar ons telefoonnummer 071 5130 405 staat de dienstdoende tandarts op onze voicemail.

Copyright Mondzorg Breestraat. All rights reserverd. Made by Upventure