IMPLANTATEN

Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt geplaatst. De meeste implantaten zien er uit als een soort schroef en zijn gemaakt van titanium. Dit is een lichaamsvriendelijk materiaal waaraan bot zich gemakkelijk hecht. Deze implantaten worden voorzien van een kroon, brug, plaat- of frameprothese of een overkappingsprothese (klikgebit). Deze behandeling wordt ook wel implantaatoperatie genoemd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de zogenaamde één-fase en twee-fasen behandeling.

 

EEN FASE-BEHANDELING

Hierbij wordt het implantaat in één behandeling geplaatst. Het implantaat bestaat uit een deel dat in het bot verankerd wordt en een deel dat boven het tandvlees uitsteekt. Deze twee delen vormen één geheel. Na een bepaalde periode wordt op het uitstekende deel een kroon, brug of kunstgebit vervaardigd.

 

TWEE FASE-BEHANDELING

Bij deze behandeling wordt in de eerste fase het implantaat in het bot geplaatst. Vervolgens wordt het weer met tandvlees bedekt. Een aantal maanden later, als het implantaat is ingegroeid in het bot, volgt de tweede fase. Hierbij  wordt op het ingegroeide implantaat een stift geplaatst (abutment genoemd). Na een aantal weken wordt op het abutment een kroon, brug of kunstgebit gezet.

 

VOOR WIE ZIJN IMPLANTATEN GESCHIKT?

In principe kan bij iedere volwassene een implantaat worden geplaatst. Wel is voldoende kaakbot nodig om een implantaat te kunnen plaatsen. Waar bot te weinig aanwezig is, kan meestal met een extra behandeling nieuw bot worden geplaatst. Wanneer u nog eigen tanden en kiezen heeft, is het verder van belang dat het tandvlees hieromheen gezond is. Als dit niet zo is moet daar eerst iets aan worden gedaan. Om erachter te komen of een implantaatoperatie ook bij u kan worden uitgevoerd, zal mondinspectie en analyse van röntgenfoto’s door de behandelaar moeten plaatsvinden.

 

HOE GAAT HET PLAATSEN VAN IMPLANTATEN IN ZIJN WERK?

Voorafgaand aan de operatie worden er soms recepten aan u verstrekt voor geneesmiddelen die u vóór de operatie in huis moet hebben. Volg de instructies voor het innemen nauwkeurig op. Indien u bloedverdunners gebruikt zal dit, in overleg met uw huisarts of specialist, mogelijk tijdelijk moeten worden gestopt. Stop niet op eigen initiatief met bloedverdunners. Geef het van tevoren aan als u ergens allergisch voor bent. Tijdens de operatie wordt onder plaatselijke verdoving het implantaat in uw kaakbot geplaatst. In de daaropvolgende 2-6 maanden hecht het kaakbot zich aan het implantaat (osseo-integratie) en ontstaat het stevige fundament voor uw toekomstige nieuwe tand of kies.

Na de operatie moet u, afhankelijk van de uitgebreidheid van de ingreep, rekening houden met enige zwelling en/of verkleuring van de slijmvliezen, wang en lippen. Deze verschijnselen zijn echter vaak van tijdelijke aard. Tegen de napijn krijgt u meestal medicijnen voorgeschreven. Als er overmatige bloeding, pijn, huiduitslag of een andere onregelmatigheid optreden, neem dan contact op met uw behandelaar.

 

NAZORG NA HET PLAATSEN VAN IMPLANTATEN

Plak en tandsteen op de implantaten en op de kroon, brug of prothese kunnen een ontsteking veroorzaken van het mondslijmvlies en het tandvlees rondom de implantaten. Die ontstekingen kunnen weer leiden tot verlies van bot rondom de implantaten en daarmee verlies van het implantaat zelf. Om dit te voorkomen zijn een goede voorlichting en instructie over het reinigen van de implantaten, de mond en de prothetische constructie een belangrijk onderdeel van de implantaatbehandeling. Hierbij zal uw behandelaar meestal een mondhygiënist inschakelen. De mondhygiënist zal de zelfzorg regelmatig evalueren en zo nodig bijsturen om ontsteking rond het implantaat zo veel mogelijk te voorkomen.

De eerste 2½ maand mag het implantaat absoluut niet belast worden. Het heeft tijd nodig om vast te groeien en te genezen. Na 4 maanden is het implantaat voldoende vastgegroeid. Het tandvlees kan in het begin nog erg gevoelig zijn bij aanraking maar moet wel geborsteld worden. De gevoeligheid verdwijnt na enkele weken.

 

RESULTAAT VAN EEN IMLPANTAATOPERATIE

De kans van slagen van een implantaatoperatie is zeer groot. Goed onderzoek vooraf maakt de kans op complicaties of mislukkingen minimaal. Toch kan er direct na het plaatsen van een implantaat tijdelijk ongemak zijn in de vorm van napijn of zwelling. Ook komt het een enkele keer voor dat een implantaat niet vastgroeit en verwijderd moet worden. De kans hierop wordt groter als u rookt.

MAAK EEN AFSPRAAK

Bent u op zoek naar een tandarts of mondhygiënist in Leiden, dan bent u van harte welkom bij Mondzorg Breestraat. U kunt contact met ons opnemen door te bellen naar telefoonnummer 071 5130 405 of door een mail te sturen. Wilt u zich direct via de website inschrijven dan kunt u zich aanmelden via het inschrijfformulier.

MEER

KRONEN & BRUGGEN

Bij verlies van tanden en kiezen

FACINGS

Bij beschadigingen en oneffenheden

TANDEN BLEKEN

Voor een glanzend mooi wit gebit
logo_zkn
0
independer-logo-svg-vector
0

F.A.Q.

Wat zijn implantaten?

Implantaten zijn kunstmatige tandwortels gemaakt van biocompatibele materialen, meestal titanium, die chirurgisch in de kaak worden geplaatst om vervangende tanden zoals kronen, bruggen of protheses te ondersteunen.

Over het algemeen zijn mensen met een goede algehele gezondheid, voldoende dichtheid van de kaakbot en gezond tandvlees geschikte kandidaten voor implantaten. Elke situatie is echter uniek, dus het is het beste om een gekwalificeerde tandarts of kaakchirurg te raadplegen om uw geschiktheid te bepalen.

Met de juiste zorg en onderhoud kunnen implantaten een leven lang meegaan. Het is essentieel om een goede mondhygiëne te handhaven, waaronder regelmatig poetsen, flossen en routinematige tandheelkundige controles, om de levensduur van uw implantaten te waarborgen.

De implantatieprocedure wordt doorgaans uitgevoerd onder lokale verdoving, dus u mag geen pijn voelen tijdens de ingreep. Na de procedure zijn enige ongemak en zwelling normaal, maar dit kan worden beheerd met pijnmedicatie voorgeschreven door uw tandarts.

Het implantatieproces duurt meestal enkele maanden en omvat meerdere fasen, waaronder implantatie, osseointegratie (fusie van het implantaat met het kaakbot) en bevestiging van de vervangende tand of tanden. De exacte tijdslijn varieert afhankelijk van individuele factoren zoals genezingstijd en de noodzaak van aanvullende procedures.

Net als bij elke chirurgische ingreep brengt het plaatsen van implantaten enkele risico’s met zich mee, waaronder infectie, zenuwbeschadiging en implantaatfalen. Deze complicaties zijn echter zeldzaam, vooral wanneer de ingreep wordt uitgevoerd door een ervaren tandheelkundig professional.

Ja, een van de belangrijkste voordelen van implantaten is dat ze eruitzien, aanvoelen en functioneren als natuurlijke tanden. U kunt een grote verscheidenheid aan voedsel eten met tandimplantaten, inclusief knapperig en taai voedsel, zonder enige beperkingen.

De zorg voor implantaten lijkt op de zorg voor natuurlijke tanden. U moet regelmatig poetsen en flossen, vermijden op harde objecten te kauwen en routinematige tandheelkundige controles plannen. Uw tandarts kan ook aanbevelen om een antimicrobiële mondspoeling te gebruiken om de mondhygiëne te handhaven.

Hoewel roken het risico op complicaties en het falen van het implantaat kan vergroten, kunnen rokers nog steeds kandidaten zijn voor implantaten. Het is echter essentieel om uw rookgewoonten met uw tandarts te bespreken, omdat zij mogelijk adviseren om te stoppen of te verminderen met roken om het slagingspercentage van de implantaatprocedure te verbeteren.

De kosten van implantaten variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het aantal benodigde implantaten, eventuele aanvullende procedures en uw locatie. Hoewel implantaten een hogere initiële kost kunnen hebben in vergelijking met andere opties voor tandvervanging, worden ze beschouwd als een langetermijninvestering in uw mondgezondheid en kwaliteit van leven. 

CONTACT 

Wilt u meer weten over onze praktijk, onze collega’s of over onze werkwijze? Heeft u vragen of opmerkingen?  Neem dan contact met ons op. Wij horen graag van u.

Mondzorg Breestraat 58a 

2311 CS Leiden 

E-mail: info@mondzorgbreestraat.nl

Telefoon: 071 5130 405

OPENINGSTIJDEN

maandag        08:30 – 17:00
dinsdag           08:00 – 17:30
woensdag      08:00 – 20:00
donderdag     08:00 – 17:00
vrijdag             08:00 – 16:00
zaterdag         Gesloten
zondag            Gesloten

SPOED

Het kan voorkomen dat u in het weekend of ’s nachts met spoed een tandartsbehandeling nodig heeft. Wanneer u buiten praktijkuren belt naar ons telefoonnummer 071 5130 405 staat de dienstdoende tandarts op onze voicemail.

Copyright Mondzorg Breestraat. All rights reserverd. Made by Upventure